בכירורגיה של היד השיקום שלאחר הניתוח מהווה 50% בהצלחת הטיפול.
ההבדל בין חולה "משקיען" המשתף פעולה וחברו המקבל טיפול כירורגי זהה, אך הוא עצמו פסיבי לחלוטין, הוא הבדל מהותי ומהווה נדבך עקרי בהצלחת הטיפול. גם הסביבה התומכת (משפחה ואחרים) משחקת תפקיד חשוב בתהליך.
הכנה לפני ניתוח יכולה להוות גורם מכריע בהצלחת ניתוחים כמו במקרי העברות שרירים ושיקום מחלות שיתוקיות. לא פעם יש להכין את השרירים התורמים שיהיו מפותחים דיים כדי שיוכלו להיות מקור לניתוח שיקומי. המטפל (מרפא בעיסוק/ פיזיותרפיסט) מדריך את המטופל איך לפתח את השריר בצורה המירבית כדי שיוכל לשמש תחליף ראוי לשריר המקורי שתפקודו אבד.
במקרים בהם הרקמה הרכה מצולקת או מכווצת – טיפול מקדים וגם הטיפול שאחרי הניתוח חשובים ביותר להשגת תוצאה ניתוחית טובה, אם וכאשר מאריכים את הרקמות, משחררים כיווצי עור ומשפרים את איכות הרקמה הרכה שתהיה גמישה יותר.
הטיפולים השיקומיים כוללים
פיזיוטרפיה וריפוי בעיסוק פרטניים, הדרכה ושילוב צוותי, שימוש בסדים פסיביים ודינמיים, שימוש בכפפות לחץ לדיכוי צלקות וריכוכן, שימוש במכשירי וחומרי עזר כמו פלסטלינה רפואית, כדורי ספוג, קפיצים מסוגים שונים, חבקים ייעודיים ומכשור אחר, שימוש במכשור חשמלי וגלי הלם (אולטרא סאונד, לייזר), שימוש בסיליקון ושמנים ארומטיים לריכוך צלקות, מסג'ים, תכנית לשימוש יומי באמבטיות פרפין (דבר שיכול לחסוך בניתוחי מפרקים), שילוב תרופות עצביות ונפשיות, תרופות אנטי- דלקתיות, תרופות נגד כאבים מקבוצות שונות, דיקור סיני, הומאופטיה, תכניות מפורטות לעבודה עצמית והמון המון מוטיבציה וסבלנות…
ד"ר ליפסקר מלווה את תהליך השיקום של החולה מקרוב ומאד מעורבת בשלביו עד להשגה אופטימלית של שיקום היד.









